Žili první instalatéři na Orknejích?

pan Fitinka 20.04.2018

Skara Brae, osada na Orknejských ostrovech, kterou na několik tisíc let zakryl písek. Až vichřice roku 1850 odhalila chatrče z červeného pískovce, které poskytovaly domov malé uzavřené komunitě lidí před více než 5 100 lety. Důmyslné stavby a propracované nástroje nebyly jedinou doménou obyvatel ostrova Mainland ležícího severně od Skotska, kde se stýká Severní moře s Atlantikem. Pravděpodobně jako první na světě vybudovali i plně funkční kanalizační systém, který neměl ve své době obdoby. 

Kámen nade vše

Archeologové brzy odhalili, že největší oblibě se na ostrově těšil kámen. Kamenné stěny i praktické kamenné chodby mezi jednotlivými domy, které chránily obyvatele před zimním nečasem, jasně poukazují na nedostatek dřeva na ostrově. I hlavní vstup do vesnice tvořila metr vysoká a půl metru široká chodba, která mohla být snadno zatarasena před nezvanými návštěvníky. Chladné stěny byly z praktických důvodů pokryty izolací tvořenou organickým materiálem. Ten chránil všechny obyvatele osady před chladem a průvanem. Aby ani v zimě netrpěli nedostatkem tepla, umístili do středu velké ohniště. Orknejci se dokázali s přírodními podmínkami dokonale sžít a vytěžit z nich maximum. 

Šest století pohodlného života

Všechna obydlí v osadě byla postavena s ohledem na praktičnost a pohodlí. Polopodzemní chatrče ukrývaly prostory pro domácí práce, dvě kamenná lůžka, kamenné boxy pro skladování předmětů, a dokonce i malé vodní nádrže bez dodnes jasného účelu. Každý obyvatel se ukládal ke spánku na slámu a přikrýval se jelení či ovčí kůží. K uskladnění i přípravě potravin sloužily jednoduché keramické nádoby zdobené geometrickými tvary. Kosti a kostní úlomky pak byly hojně využívány jako jehly, špendlíky, nože či šperky. Obyvatelé Skara Brae tak žili pohodlný, a především soběstačný život v uzavřeném společenství. Proč vesnici nakonec opustili není dodnes jasné. 

Přicházejí instalatéři

Pozoruhodným prvkem celé osady je bezpochyby promyšlený kanalizační systém. Nejen, že byl tento systém plně funkční, ale také musel být postaven již před samotnou výstavbou osady, což svědčí o důkladném plánování. Jak tato kanalizační síť vypadala? Malé výklenky ve stěnách domů odváděly vodu do primitivních podzemních kanálků. Tyto kanály vedoucí z jednotlivých chatrčí pak vytvořily pravděpodobně první kanalizační síť na světě. Odpad se z domácností splachoval pomocí nádob naplněných vodou a končil v přilehlém Atlantském oceánu. Obyvatelé Skara Brae tak dozajista dbali na osobní hygienu, což podpořili archeologové potvrzením přítomnosti jednoduchých toalet v každé chatrči. Ani na svou dobu dokonalý kanalizační systém však obyvatele Skara Brae ve vesnici neudržel. Kam odešli a jaký byl jejich další osud, se pravděpodobně nedozvíme. Díky zařazení na seznam UNESCO však zůstane osada zachována i pro budoucí generace. 

Zpět na blog
Zavolejte mi nebo napište

Naše produkty na merXu